DAF:lla vahva tulos vuonna 2019

2019 oli hyvä vuosi DAF Trucksille, ja sen 16,2 prosentin markkinaosuus Euroopan raskaassa segmentissä oli yhtiön historian toiseksi suurin.

2019 oli DAF Trucksille vahva vuosi. DAF:n markkinaosuus Euroopassa raskaiden kuorma-autojen (yli 16 tonnia) segmentissä oli 16,2 %, mikä nosti yhtiön Euroopan kolmen suurimman kuorma-autojen valmistajan joukkoon. DAF:n osuus kevyempien kuorma-autojen segmentissä nousi ja on nyt 9,7 % (aiemmin 9,0 %). ”Ensiluokkaisten kuorma-autojen ja palveluiden sekä erinomaisen jälleenmyyntiverkoston ansiosta olemme hyvissä asemissa jatkuvaa kasvua ajatellen”, sanoo Harry Wolters, DAF Trucksin puheenjohtaja.

Vuonna 2019 yli 16 tonnia painavien kuorma-autojen segmentin kokonaismarkkina Euroopassa oli 320 000 kuorma-auton kokoinen, mikä vastaa kutakuinkin edellisvuoden lukemia. ”Euroopan talous oli viime vuonna vahva, mikä vahvisti kuljetuskaluston ja myös uusien kuorma-autojen kysyntää”, Wolters toteaa. ”Markkinaosuutemme raskaassa segmentissä oli 16,2 %, eli koko DAF:n historian toiseksi paras.”

Markkinajohtaja kuudessa Euroopan maassa

DAF säilytti asemansa raskaan segmentin markkinajohtajana Alankomaissa (31,8 %), Iso-Britanniassa (29,4 %), Puolassa (22,0 %) ja Unkarissa (23,8 %). Lisäksi hollantilainen kuorma-autonvalmistaja nousi vuonna 2019 markkinajohtajaksi Belgiassa ja Luxemburgissa (19,4 %) sekä Bulgariassa (23,6 %). Tšekissä, Liettuassa ja Kreikassa DAF oli raskaiden vetoautojen segmentin markkinajohtaja. Euroopan toiseksi suurimmilla kuorma-automarkkinoilla Ranskassa yhtiö oli puolestaan vetoautojen suosituin tuontimerkki.

Markkinaosuus kasvoi selvästi 6–16 tonnin segmentissä

Keskiraskaiden kuorma-autojen (6–16 tonnia) markkinat kasvoivat Euroopassa 51 900 autosta 53 600 autoon. DAF:n markkinaosuus nousi tässä segmentissä 9,7 %:iin (vuonna 2018 osuus oli 9,0 %). DAF on keskiraskaiden kuorma-autojen markkinajohtaja Iso-Britanniassa (34,8 %), ja Irlannissa se on myydyin manner-eurooppalainen tuotemerkki (19,1 %).

Uutta kasvua EU:n markkinoiden ulkopuolella

DAF myi EU:n ulkopuolella 7 900 kuorma-autoa. Yhtiö esitteli uuden sukupolven Euro 5- ja Euro 6 -kuorma-autot Venäjällä, Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Latinalaisessa Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Taiwanissa DAF oli edelleen raskaiden eurooppalaisten kuorma-autojen markkinajohtaja. Etelä-Afrikassa myynti kasvoi yli 20 %, kun taas Australiassa Bayswaterissa aloitettiin monipuolisen DAF CF -kuorma-auton tuotanto emoyhtiö PACCARin tehtaalla. DAF on myynyt yli 3 000 PACCAR-moottoria maailman johtaville linja-autojen ja erikoisajoneuvojen valmistajille.

Uusia ennätyksiä

”Vuonna 2019 myimme ennätysmäärän DAF MultiSupport Repair and Maintenance -sopimuksia ja toimitimme ennätysmäärälle asiakkaita DAF Connect -kalustonhallintajärjestelmän. Myös DAF:n käytettyjä kuorma-autoja myytiin enemmän kuin koskaan”, sanoo Richard Zink, myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtokunnan jäsen. ”Kunnianhimosta ei todellakaan ole puutetta, ja siksi teemme yhteistyötä jälleenmyyjiemme kanssa osana verkostomme strategista laajentamista. Tällä hetkellä verkostoomme kuuluu yli 1 100 ammattimaista jälleenmyyjää ja huoltopistettä. Esimerkiksi viime vuonna avasimme oman jälleenmyyntipisteemme Pariisin pohjoispuolelle. Riippumattomat jälleenmyyjämme avasivat puolestaan yli 50 uutta toimipistettä Euroopassa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa.

Kohti uutta kasvua

Vuonna 2019 DAF valmisti 52 746 CF- ja XF-sarjojen kuorma-autoa sekä 11 344 LF-sarjan kuorma-autoa. ”Kuorma-autojen kysyntä pysyy Euroopassa vahvana Euroopan talousalueen vakaan taloudellisen kasvun ansiosta”, Harry Wolters toteaa. ”Odotamme vuoden 2020 olevan jälleen hyvä vuosi Euroopan hyötyajoneuvomarkkinoilla mutta markkinoiden odotetaan pienenenevän vuodesta 2019 noin 260 000 – 290 000 kuorma-autoon. Olemme myös valmiita kasvattamaan toimintaamme, mitä tukevat kuorma-autojemme markkina-arvot, luotettavuus, alhaiset käyttökustannukset ja ajomukavuus. Lisäksi kattavasta veto- ja kuorma-autovalikoimastamme löytyy sopivat ratkaisut kaikkiin kuljetustarpeisiin.

Lähde: MyNewsDesk