Laatua elämään

Oletko itse enemmän uraihmisiä, jotka ajattelevat menestymisen tavaroiden ja rahan kautta, vai mietitkö elämääsi oman kehosi kautta? Monet menevät aluksi ura ja raha edellä, ja sitten jossain vaiheessa elämää huomaavat, ettei se raha ratkaise kaikkea, tai se että tekee pitkää päivää, vaan että oma elämä on laadukasta ja hyvää.

Tupakoitko?

Aloitetaan tämä oman elämän laadun ajatteleminen terveydestä, tupakoitko? Se on kuitenkin yksi niistä yleisimmistä syistä yhä, miksi terveys ja oman kehon vointi ovat retuperällä. Tupakoinnin lopettamisessa monesti tulee heti alkuun kysymys siitä, että kun on lopettamassa, pitäisi keksiä jotain tupapan tilalle. Esimerkiksi kysymys Zonnic vai uudet nikotiinipussit, kummalla tavalla korvaisit tupakanpolton nikotiinin? Uudet nikotiinipussit ovat esimerkiksi tuote, missä ei ole tupakkaa lainkaan(!). Tupakanpoltolla on todella monia huonoja vaikutuksia kehosi terveyteen, ja oman stressisikin tilaan – mutta jos tupakoit, kukaan ei voi pakottaa sinua lopettamaan, vaan päätöksen pitää syntyä sinun omasta halusta, ja vain sitä kautta pääset eroon tupakasta halutessasi.

Elämänrytmi

Arkisen elämän pitäisi koostua sopivasti monesta eri osasta. Yhtenä osana on tietenkin iästä riippuen töitä, harrastuksia tai opiskelua, mutta oli se mikä tahansa, niin perus arkinen elämä pitäisi rakentaa jollekin pohjalle. Tämän pohjan ympärille pitäisi sitten sijoittaa sosiaalinen elämä ja omasta itsestä huolehtiminen – tämä kaikki ei välttämättä vaadi rahaa, mutta monesti me ihmiset vertaamme omaa elämäämme toisiin ja pyrimme johonkin, mihin meillä ei välttämättä ole edes varaa. Oletko sinä ajatellut, että elätkö omien varojesi mukaisesti, vai pyritkö johonkin unelmaan, johon ei välttämättä ole realistisia pääsymahdollisuuksia?

Ruoka ja ravinto

Ruokailuilla, ruokarytmillä ja ruoan koostumuksella on suuri merkitys niin mielen kuin kehon hyvinvointiin. Vaikka se tuntuisi joskus raskaalta tai jopa turhalta, on hyvä välillä ainakin seurata mitä suuhunsa laittaa. Liiallinen sokerin, suolan ja rasvojen käyttö tekee hallaa kehollemme. Sopiva määrä vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja lihaa sekä viljoja kuuluu normaaliin ruokavalioomme, eikä ruoka välttämättä terveellisenäkää maksa paljoa, mutta säästämiseen vaaditaan omaa kokkausta – ja jokainen voi opetella niitä ohjeiden ja videoiden välituksellä.

Vääränlainen ruokavalio johtaa helposti ylipainoon ja kehon jatkuvaan stressitilaan, joka sitten saattaa vaikuttaa kokonaisvaikutuksellisesti kaikkeen muuhinkin, myös mielen hyvinvointiin.

Liikunta ja keho

Ihmisen keho on luotu liikkumiselle. Monet meistä kuitenkin tekee töitä arkisin ratin takana tai konttorissa istuen ja liikkuminen jää sitten vapaa-ajan harteille. Liikkumista on kuitenkin jo kävelyllä käymiset, eikä se sali ole aina välttämätön ratkaisu tai jokin ryhmäliikuntamuoto, mutta jos tiedät, että et saa itseäsi yksin liikkeelle, silloin kannattaa miettiä kavereiden kanssa menemistä tai jopa oman personal trainerin palkkaamista.

Muista nukkua tarpeeksi

Uni on meille jokaiselle juomisen ohella joka päivän tärkein asia. Jos emme juo, elistömme lähtee sulkeutumaan, jos emme nuku, menetämme kykymme toimia. Jo huonosti nukuttu yö tuo ongelmia seuraavaan päivään, ja olemme entistä ärtyneempiä ja huonompia keskittymään asioihin. Se kuinka paljon meidän sitten tulisi nukkua per yö on yksilöllistä, mutta puhutaan 7-9 tunnista vuorokaudessa, ja nukkumaan pitäisi mennä silloin kun keho kertoo olevansa väsynyt. Aamu-unisuutta voi helpottaa hankkimalla yöpöydälle kirkasvalolampun ja sen ajastamalla aamulle huijataan aivoja luulemaan, että aurinko on noussut ja on aika aloittaa päivän työt. Kirkasvalohoitoa tarvitaan usein nimenomaan talven kaamoksen keskellä.

Omasta itsestä huolehtiminen ei ole rakettitiedettä, mutta kyse on enemmänkin siitä, mitä arvostaa enemmän. Haluaako haalia omaisuutta, olla mieliksi muille, vai haluaako arvostaa omaa kehoaan ja mieltään ja pitää siitä huolta. Omat askareet, ruokailut, juomiset, harrastaminen, liikkuminen ja nukkuminen – selvät asiat, jotka pitää muistaa, missä sinulla on parantamisen varaa?