Pelaaminen mobiilissa

Pelaaminen on muodissa ja on ollut jo pitkään! Tietokonepelit ja perinteisemmät nettipelit ovat yhä suosittuja, mutta lisäksi mobiilipelaaminen on kasvussa. Mobiilipeli tarkoittaa käytännössä digitaalisia peliä, jota pelataan älypuhelimella, matkapuhelimella tai tabletilla. Mobiilipelejä yhdistää se, että kyseiset laitteet kulkevat mukana ja näin ollen pelit ovat pelattavissa missä vain ja milloin vain. Näitä usein edullisia ja helposti ladattavia pelejä on mukava pelata vaikkapa autossa ja ei siis ihme, että mobiilipeleistä on tullut pelialan uusin trendi. 

Tutustu mobiilipelaamisen taustoihin ja suosituimpiin mobiilipeleihin lisää tässä artikkelissa! 

Mobiilipeliteknologia

Mobiilipelaamisen suosion kasvu selittyy yksinkertaisesti sillä, että mobiililaitteiden kehityksen ansiosta suurin osa asioinnistamme on siirtynyt mobiililaitteille, joten mobiilipelit ovat vain luonteva osa tätä kehitystä. Ensimmäinen huippusuosittu mobiilipeli oli matopeli, joka oli mukana Nokian 6110 puhelimessa ja joka aloitti mobiilipelien lisäämisen puhelimille. J2ME-teknologia mahdollisti ensimmäiset pelit ja myös ensimmäisen suomalaisen mobiilipelikehittäjät perustettiin. Näitä olivat muun muassa Mr. Goodliving ja Universomo. 

Kehitykseen tuli mukaan useampia erilaisia pelialustoja tai tekniikoita, kuten Marcomedia Flash Lite tai Qualcomm BREW. Alussa pelit ladattiin poikkeuksella operaattorin verkosta, kun taas nykyään internet mahdollistaa lataamisen myös muualta kuin puhelimen omasta kauppapaikasta. Useimmat pelit ladataan kuitenkin vaikkapa Google Play-kaupasta tai App Storesta. Paitsi uudet teknologia, kuten HTML5-teknologia, ovat pelit kehittyneet myös muuten. Hyvänä esimerkkinä teknologian hyödyntämisestä on mobiili kolikkopeli ja Pokémon Go, jossa hyödynnetään puhelimen kameraa, sekä GPS-paikannusta. Peleistä onkin tullut entistä moniulotteisempia.

Lyhyesti voidaan todeta, että peliala on erittäin joustava ja halukas kehittämään ja hyödyntämään uusimpia teknologioita. Pelejä on valtava määrä ja suurin osa peleistä hylätäänkin jo ensimmäisen kokeilun jälkeen. Oletko sinä jo löytänyt lempipelisi? Mikäli et niin jatka lukemista ja tutustu joihinkin suosituimmista mobiilipeleistä?

Suosituimmat mobiilipelit

Mobiilipelejä on niin paljon ja niin erilaisia, että parhaiden tai suosituimpien mobiilipelien listaaminen on oikeastaan mahdotonta. Olet varmaan samaa mieltä siitä, että vaikkapa matopeli. Yritämme kuitenkin esitellä tässä muutamia suosituimpia mobiilipelejä.

Aloitetaan Candy Crash Saga –nimisestä mobiilipelistä. Se on yksi viime vuosien koukuttavammista mobiilipeleistä. Kyseessä on maaliskuussa 2013 lanseerattu selainpeli, jossa tulee ratkaista taso tasolta pulmia. Peli julkaistiin Facebookissa ja se onkin kyseisen sivuston kaikkien aikojen pelatuin peli. Pelistä huikean tekee se, että sen tulostaulukossa näkee paitsi oman, myös omien Facebook-kavereiden etenemisen näin ollen peli houkuttaa kilpailemaan muiden kanssa. Helsingin sanomien mukaan suomalainen käyttää keskimäärin 4,2 euroa kuussa mobiilipelien lisämaksuihin. Candy Crash Saga on yksi peleistä, johon ihmiset laittavat mielellään rahaa.

Toinen supersuosittu mobiilipeli on Pokémon Go. Vuoden 2016 julkaisua pelataan edelleen ympäri maailman. Pelissä pelaaja yrittää pyydystää ja kouluttaa virtuaalisia pokémoneja. Parhaimmillaan peli oli 74 peräkkäistä päivää Yhdysvaltojen App Storen ladatuin peli. 

Vähän erityyppinen suosittu mobiilipeli on Call of Duty, joka on kosketusnäyttöön optimoitu version saman pelin tietokoneversiosta. Peli on tyypillinen räiskintäpeli, jonka saa ladattua kätevästi ilmaiseksi Androidille tai iOS-alustalle. Pelissä ovat mukana sisäiset ostotapahtumat, joiden avulla peliä voi kustomoida itselleen sopivammaksi. Peli on onnistuttu loistavasti tuomaan mobiiliin, eikä se häviä yhtään emoversiolleen. 

Vuoden 2020 suosituimpien mobiilipelien joukkoon kuuluvat lisäksi muun muassa seuraavat teokset:

·         Mario Kart Tour

·         Exit the Gungeon

·         Fortnite

·         Minecraft

·         Skate City

Oletko jo kokeillut näitä pelejä? Olemme varmoja siitä, että näiden joukosta löydät varmasti mieluisan pelin.

Mobiilipelit Suomessa

Mobiilipelaaminen Suomessa seurailee hyvin tarkasti kansainvälisen pelaamisen trendejä. Toki eroavaisuuksiakin on, sillä vaikkapa Yhdysvalloissa hyvin suositut englanninkieliset sanapelit harvoin lyövät läpi sellaisenaan Suomessa. Näistä onneksi kuitenkin tehdään paikallisia, suomenkielisiä versioita. 

Suomessa tehdään paljon muitakin mobiilipelejä, sillä Suomen noin 260 pelitalosta suurin osa valmistaa juuri mobiilipelejä. Ei siis ihme, että Suomesta läpi lyöneet huiput, kuten Angry Birds ja Clash Royale olivat juuri mobiilipeleiksi optimoituja pelejä.

Suomalaiset ovat pelaajakansaa ja muun muassa e-urheilu eli nettipelien kilpapelaaminen on viime vuosina noussut muiden urheilulajien joukkoon. Voidaankin todeta, että suomalaiset paitsi osaavat valmistaa pelejä, myös pelata niitä!

Yhteenveto 

Mobiilipelaaminen on nykyään pelaamisen kaikista suosituin muoto. Mobiilipelaaminen on suosittua sen takia, että mobiililaitteet eli puhelin ja tabletti kulkevat mukana kaikkialle, joten peli on helppoa kaivaa esille juuri silloin kun sille on aikaa.

Mobiilipelaaminen alkoi oikeastaan jo silloin, kun ensimmäiset kännykät kehitettiin ja ne alkoivat yleistyä. Matopeli oli alan ensimmäinen menestys ja sen jälkeen pelit alkoivat ilmestyä jokaiseen puhelimeen. Älypuhelimissa pelit ovat helposti saatavilla Google Play-kaupasta, App Storesta tai internetistä ja useimmat nettipelit ovat ilmaisia.

Teknologia mahdollistaa nykyään sen, että kehitetyt pelit ovat yhteensopivia kaikille mobiililaitteille. Tämä vaatii tietenkin suhteellisen modernin laitteen ja toimivan internetyhteyden. Latauksen jälkeen pelejä voi pelata niin onlinessa kuin offlinessakin ja niistä on usein myös moninpeliversioita.

Suosittuja pelejä ovat esimerkiksi Candy Crash Saga, Pokémon Go ja Call of Duty. Lisäksi suomalainen Clash of Clans oli oman aikansa huippujulkaisu, jota pelataan edelleen. Suomalaiset ovatkin osanneet tehdä hyviä pelejä alusta saakka. Kokeile jotain suomalaista peliä jo tänään!