VR hankkii Škoda Transtechilta uutta kalustoa yöjunaliikenteeseen

VR hankkii Škoda Transtech Oy:lta yhdeksän makuuvaunua ja kahdeksan autovaunua. Uusi kalusto tulee käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä. Kalustohankinnan arvo on noin 50 miljoonaa euroa.

Uusi kalusto vastaa yöjunamatkustuksen kasvavaan kysyntään ja matkustajien odotuksiin. VR:n tavoitteena on kasvattaa yöjunaliikenteen suosiota entisestään.

– Yöjunamatkustuksen suosio on vuoteen 2018 verrattuna kasvanut ilahduttavasti 17 prosenttia. Tällä uudella kalustolla haluamme vastata asiakkaiden toiveisiin ja kehittää matkustuskokemusta entisestään. Esimerkiksi työskentely ja aterioiden nauttiminen omassa hytissä on jatkossa entistä mukavampaa, sanoo VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula.

Uudet vaunut saadaan käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä. Ne tulevat liikenteeseen yöjunareiteille, eli Helsingistä, Turusta ja Tampereelta Ouluun, Rovaniemelle, Kemijärvelle ja Kolariin, osaksi nykyisiä yöjunakokoonpanoja. VR:n nykyinen yöjunakalusto koostuu 80 makuuvaunusta ja 33 autovaunusta.

Škoda Transtech voitti tarjouskilpailun uuden yöjunakaluston toimittamisesta VR:lle. Makuu- ja autovaunujen valmistus tapahtuu Škoda Transtechin tehtaalla Kajaanin Otanmäessä.

– Yöjunavaunumme ovat hyvä esimerkki modernista kalustosuunnittelusta, minkä avulla raideliikennettä kehitetään houkuttelevaksi vaihtoehdoksi. Kauppa vahvistaa Otanmäen tehtaamme tilauskantaa ja ylläpitää alueen elinvoimaa ja kilpailukykyä, Škoda Transtechin toimitusjohtaja Juha Vierros sanoo.

Hankintaan kuuluu lisäksi optiot ostaa 30 makuuvaunua ja 30 autovaunua lisää. Niiden avulla on mahdollista lisätä yöjunavuorojen tai -reittien määrää tulevaisuudessa ja korvata sinisiä makuuvaunuja, joiden käyttöikä päättyy 2030-luvun alkupuolella.

Yöjunaliikenne on osa VR:n ja liikenne- ja viestintäministeriön välistä ostoliikennesopimusta. VR rahoittaa hankinnan omista varoistaan ja LVM korvaa osan hankinnan kustannuksista VR:lle ostoliikennesopimuksessa määritellysti.