Ralli ja suomalaiset

Ralli on erittäin suosittu laji Suomessa ja suomalaiset ovat menestyneet rallikuskien joukossa kansainvälisesti hyvin. Suomalaiset rallikuljettajat ovat keränneet yhteensä yli 400 MM-rallin osakilpailuvoittoa. Ja Ralli SM kerää jatkuvasti lisää katsojia ja seuraajia.

Kalle Rovanperä on tällä hetkellä yksi Suomen kärkirallikuskeista ja hän ajaa Toyota-tallissa WRC-luokassa. Rovanperä voitti ensimmäisen MM-rallin osakilpailunsa 20-vuotiaana vuonna 2021. Ja vuonna 2022 tuli sitten ensimmäinen maailmanmestaruus.

Muita menestyneitä suomalaisia rallikuskeja ovat esimerkiksi Tommi Mäkinen, joka on nelinkertainen rallin maailmanmestari ja nykyinen Toyota-tallin tallipäällikkö. Juha Kankkunen on myös nelinkertainen rallin maailmanmestari ja hän on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä rallikuskeista. Hannu Mikkola oli ensimmäinen suomalainen rallin maailmanmestari vuonna 1983. Lisäksi Markku Alén, Timo Salonen, Ari Vatanen ja Mikko Hirvonen ovat kaikki voittaneet MM-rallin maailmanmestaruuden urallaan.

Suomalaiset ovat erityisen tunnettuja nopeudestaan lumisilla ja jäisillä teillä, koska Suomessa on runsaasti näitä olosuhteita tarjoavia reittejä. Suomessa järjestetään myös joka vuosi Jyväskylän Suurajot -niminen MM-rallin osakilpailu.

Suomalaiset rallikuskit Euroopassa

Suomalaiset rallikuskit ovat menestyneet Euroopassa erittäin hyvin vuosien varrella. Monet suomalaiset kuljettajat ovat voittaneet rallin maailmanmestaruuden ja menestyneet myös muissa kansainvälisissä sarjoissa.

Esimerkiksi Tommi Mäkinen voitti neljä peräkkäistä maailmanmestaruutta vuosina 1996-1999 Mitsubishi Lancerilla. Hannu Mikkola oli ensimmäinen suomalainen, joka voitti rallin maailmanmestaruuden vuonna 1983 Audi Quattrolla. Timo Salonen voitti maailmanmestaruuden vuonna 1985 Peugeotilla.

Miksi suomalaiset pitävät rallista?

Suomalaisilla on pitkä historia rallikuskeina ja menestyksellä rallikisoissa, joten ralli on ollut suosittu laji Suomessa jo vuosikymmenten ajan. Suomalaiset ovat erityisen hyviä talviralleissa, joissa lumiset ja jäiset tiet vaativat erityistä taitoa ja rohkeutta. Suomalaiset kuljettajat ovat myös tunnettuja nopeudestaan ja teknisestä taidostaan, joka vaaditaan mutkikkailla ralliradoilla. Suomalaiset ovat myös luonnonläheinen kansa, joten luonnon keskellä ajettavat rallit sopivat hyvin suomalaisten makuun. Lisäksi Suomessa on paljon pieniä teitä ja metsäpolkuja, jotka ovat loistavia paikkoja harjoitella rallin ajamista ja kehittää ajotaitojaan. Kaiken kaikkiaan Suomessa on pitkät perinteet rallikilpailujen järjestämisessä ja menestyksellä kilpailemisessa, joten ralli on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten sydämissä ja seuraajien keskuudessa.