Tekoälyä liikenteeseen

Suomessa on lähes mahdotonta elää ilman autoa. Välimatkat ovat pitkiä ja ainoastaan suurista kaupungeista löytyy toimiva joukkoliikenne. Uusimmista autoista löytyy valtavat määrät teknologiaa, joka tekee matkustamisesta mukavampaa. 

Lisävarusteena vanhempiin autoihin voi hankkia erilaisia laitteita, kuten navigaattoreita ja autokameroita. Edullisin mahdollisuus löytyy autoilijalle älypuhelimesta, joihin voi ladata erilaisia sovelluksia korvaamaan osaa näistä laitteista. 

Sovelluksia tien päälle

Monet liikelahjat ovat käytännöllisiä apuvälineitä autoilijalle. Loistavia pikkuapuja ovat muun muassa parkkikiekot, liukumattomat matot, tölkkicoolerit ja termosmukit. Mikään ei vedä kuitenkaan vertoja siihen minkälainen apu ja viihdyttäjä puhelin on. 

Seuraavaksi olemme koonneet muutamia täysin ilmaisia tai halpoja sovelluksia, jotka tekevät reissaamisesta huomattavasti mukavampaa. Niiden käyttö tekee tien päällä olemisesta joustavampaa ja turvallisempaa. 

Waze – apua navigointiin

Tämä ilmainen sovellus toimii täysin käyttäjien antamien tietojen perusteella. Käyttäjiä on yli 100 miljoonaa. Voit ladata ohjelman App Storesta tai Google Playsta ja sen käyttö vaatii vain internet yhteyden. 

Tien päällä saat ehdotuksia paremmista reiteistä, varoituksia onnettomuuksista ja nopeuskameroista. Vastaavia sovelluksia on markkinoilla useita. Näistä tunnetuimpia ovat Google Maps ja MapFactor. 

ParkMan – joustavuutta parkkeeraukseen

Kaupungin keskustaan parkkeeraaminen on aina haasteellinen ja hermoja raastava ajatus. Suomalainen ParkMan on sovellus, jonka kautta on helppo hoitaa parkkimaksut. 

Ohjelma on autokohtainen ja yksityiskäyttäjälle ilmainen, ainoastaan pysäköintitapahtumasta veloitetaan 0,50 euroa. ParkManin sivuilta voit tarkistaa onko se toiminnassa omassa kaupungissa.

112 Suomi – turvallisuuden tunnetta tien päälle

Valitettavasti autoilussa on omat riskinsä. Onnettomuuksia sattuu onneksi suhteellisen harvoin ja näihin tilanteisiin on kehitetty mobiilisovellus, jonka kautta voi soittaa hätänumeroon ja tehdä hätäpaikannuksen. 

Tärkein hyöty tässä on se, että avun saanti on hätätilanteessa nopeampaa. Lisäpalveluna tässä on päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen sekä vaaratiedotteiden ilmoittamiseen. Sovelluksen kautta saa myös viralliset vaaratiedotteet, joka tosin ei korvaa lain mukaista vaaratiedotteiden välitysjärjestelmää.

Spotify – ajelua musiikin tahdissa

Kaikista autoista löytyy radio, mutta sitä kuunnellessa joutuu tyytymään muiden valitsemaan musiikkiin ja kuuntelemaan mainoksia. Spotify on nykyaikainen radio, jossa pääsee itse valitsemaan lempimusiikkia ja kiinnostavia podcasteja. 

Ohjelman kautta voi itse koota omaan makuun sopivan soittolistan, jonka ansioista pitkäkin matka menee kuin huomaamatta. Rajoitetuilla ominaisuuksilla ohjelma on käyttäjälle ilmainen, mutta pientä kuukausimaksua vastaan voit muun muassa kuunnella kappaleita millä laitteella tahansa, ladata musiikkia offline-tilassa kuunneltavaksi ja nauttia loistavasta äänenlaadusta ilman mainoksia.

Taskukokoinen apuri tien päälle

Teknologian kehitys on tehnyt arjesta helppoa ja sujuvaa. Autoon kertyneet eri yritysten mainoskynät voi ottaa käyttöön vaikka piirtämiseen ihan vain ajankuluksi, kun kaiken muun navigoinnista viihtymiseen voi luottaa älypuhelimien tehtäväksi.

Loistavaa näissä on se, että yleensä sovellukset ovat käyttäjälle ilmaisia. Ainoastaan lisäominaisuuksista tulee maksaa pientä kuukausimaksua. Autoilu on ollut aina mukavaa, mutta puhelimien ja sovellusten myötä siitä on tullut aina vain nautinnollisempaa.