Uudet Renault Master ja Trafic – Yhä enemmän syitä valita pakettiautoksi Renault

Renaultin tärkeimmät pakettiautomallit Trafic ja Master nousevat uudistusten myötä luokkansa kärkeen ulkonäöltään, ohjaamoltaan, tekniikaltaan ja varusteiltaan. Moottorit ovat entistä tehokkaampia ja taloudellisempia, mikä tarkoittaa myös päästöjen alenemista. Sähkömoottori on tulossa Kangoon lisäksi yhä useampiin Renault pakettiautomalleihin.

Renault on valmistanut autoja jo 120 vuoden ajan ja pakettiautot liittyivät valikoimaan heti alusta alkaen. Tänä syksynä tulevat myyntiin entistä tyylikkäämmät ja turvallisemmat Trafic ja Master, joissa myös tietotekniikka on päivitetty moderniksi. Pakettiautojen ostajat vaativat ajokeiltaan aiempaa enemmän, minkä takia Renault nostaa valmistamiensa mallien mukavuuden, laadun ja varustelun samalle tasolle henkilöautojensa kanssa.

Vuodesta 1980 lähtien Trafic ja Master ovat olleet merkittävä osa Euroopan pakettiautomyyntiä, sillä yli neljä miljoonaa käyttäjää on valinnut jommankumman omakseen. Molemmat ovat nyt saaneet päivitetyn ulkonäön ja entistä paremmin ammattilaisten käyttöön suunnitellun ohjaamon. Samalla ajamisesta ja matkustamisesta on tehty mukavampaa.

Uusien mallien myötä Groupe Renault on asettanut itselleen kunnianhimoisen tavoitteen kasvattaa pakettiautojen myyntiä niin, että nykyinen Euroopan markkinajohtaja nousee maailman markkinajohtajaksi. Käytännössä se tarkoittaa pakettiautomyynnin 40 prosentin kasvua. Sitä haetaan monipuolistamalla mallistoa niin, että se kattaa nykyisen 24 prosentin sijaan 50 prosenttia markkinoista. Sähkömoottori tuodaan tarjolle kaikkiin muihin malleihin paitsi pick-upiin.

Euroopassa Renault on ollut ykkönen kevyiden tavara-autojen rekisteröinneissä vuodesta 1998 lähtien. Suomessa Renault-pakettiautot ovat suosituimpien merkkien joukossa. Tämän vuoden ensimmäisten seitsemän kuukauden aikana niiden rekisteröinnit ovat kasvaneet lähes viidenneksellä, vaikka pakettiautojen kokonaismyynti on pudonnut samana aikana 6,8 prosentilla.

Uusi Renault Trafic – luokkansa esikuva

Vuonna 1980 esitelty Renault Trafic kuuluu Euroopan kolmen eniten myydyn pakettiautomallin joukkoon ja 50 maassa myytävää Traficia on rekisteröity sen jälkeen yli kaksi miljoonaa kappaletta. Ensimmäinen sukupolvi oli tuotannossa kahden vuosikymmenen ajan, minkä jälkeen esiteltiin vuosituhannen vaihteessa Trafic II ja vuonna 2014 Trafic III.

Uuden Traficin ulkonäköä on muutettu modernimmaksi ja keula on nyt hyvin samanlainen kuin Renaultin henkilöautoissa. Etusäleikön kromilla halutaan korostaa parantunutta laatua ja nyt edessä on ledivalot, joihin on integroitu merkin tyyliin C-muotoisen kuvion antavat päiväajovalot.

Ohjaamoon on tehty huolella suunniteltuja parannuksia, jotka helpottavat ajajan tehtävää ja lisäävät sekä hänen että matkustajan mukavuutta. Kokonaisuus on aiempaa korkeatasoisempi, mihin on päästy harmonisella kojelaudalla ja uusilla verhoilumateriaaleilla. Pienet ylelliset yksityiskohdat, kuten nahkaverhoiltu vaihteenvalitsimen nuppi, nostavat tunnelmaa.

Pakettiautoa työkseen käyttävälle sen ohjaamo on liikkuva toimisto, jonka vaatimukset on otettu uudessa Traficissa huomioon. Yhdistettävyys ja tietoviihdejärjestelmä ovat uusinta tekniikkaa. Tietoviihdejärjestelmänä on joko päivitetty R-LINK Evolution tai kosketusnäytöllä varustettu Media Nav Evolution, joka on Apple CarPlay ja Android Auto -yhteensopiva.

Säilytystilaa uuden Traficin ohjaamossa on peräti 90 litraa, josta 54 litraa on kätevästi näkymättömissä matkustajan istuimen alla. Selkänojan voi taittaa eteen, jolloin kuljettaja voi käyttää sitä työtilana. Varusteisiin kuuluu myös käytännöllinen kirjoitustaso, minkä lisäksi niin älypuhelimelle kuin tabletille tai tietokoneelle on oivat paikat.

Ajaja on huomioitu monin tavoin uutta Traficia kehitettäessä. Laajakulmaisen taustapeilin avulla näkyvyys takaviistoon oikealle on kaksinkertaistunut. Ja pysäköitäessä apuna ovat niin etu- ja takatutkat kuin peruutuskamera. Perävaunun vakautusjärjestelmä lisää turvallisuutta. Tärkeä parannus ovat ledivalot, joiden avulla valoteho on parantunut lähivaloilla kolmanneksen ja kaukovaloilla 50 prosenttia aiempiin halogeenivaloihin verrattuna.

Uudessa Traficissa on päivitetty valikoima 2,0 dCi-moottoreita, joiden pakokaasupäästöt ovat alhaisemmat kuin ennen ja kulutus on pudonnut enimmillään 0,6 litraa sadalla 107 kW (145 hv) versioissa. Muuttuvasiipisellä ahtimella varustetun moottorin suurin teho on 125 kW (170 hv) ja suurin vääntömomentti 380 Nm.

Suomessa myös pakettiautojen ostajista yhä useammat haluavat automaattivaihteiston. Kaksi tehokkainta moottoria (107 ja 125 kW) voi valita nyt kuusivaihteisen kaksoskytkinvaihteiston kanssa.  Uudessa Getragin valmistamassa vaihteistossa yhdistyvät miellyttävät, nopeat vaihdot ja taloudellisuus.

Uuden Traficin parannukset jatkuvat kuormatilassa, jossa on nyt uusi tehokas ledivalaistus. Lukitusta on muutettu entistä vahvemmaksi ja uudella kauko-ohjaimella ovet saa lukittua ja avattua yksitellen. Tavaratilan viimeistelee uusi polypropyleenipinnoitus, joka on aiempaa helpompi puhdistaa. Kuten ennenkin yksi Traficin suurimpia vahvuuksia on mallisarjan monipuolisuus, sillä tehdas valmistaa sitä 275 versiona, joista yksi on ylellinen pikkubussi Trafic SpaceClass. 

Uusi Renault Trafic on niin ulkonäöltään kuin ohjaamoltaan aiempaa modernimpi. Siinä on tehokkaammat, taloudellisemmat moottorit ja parempi varustelu. Ainoa asia, mikä on ennallaan ovat hinnat, jotka alkavat Trafic L1H1 120 hv MT Navi Editionin 32 590 eurosta. Sen kattavaan vakiovarusteluun kuuluvat mm. suomenkielinen navigointi, peruutustutka ja -kamera ja lisälämmitin ajastimella.

Uusi Renault Master – väkevämpi niin ulkonäöltään kuin teholtaan

Yhtä aikaa Traficin kanssa markkinoille tullutta Masteria on myyty vuodesta 1980 alkaen 2,4 miljoonaa kappaletta. Yli 50 maassa myynnissä oleva Master on luokassaan kärkiryhmässä ja sen rekisteröinnit ovat kasvaneet jatkuvasti viimeisten viiden vuoden ajan. 

Ulkonäöltään Master on muuttunut vielä enemmän, sillä se on saanut vaakasuoralla etusäleiköllä entistä voimakkaamman ilmeen. Uudet C-muotoiset päiväajovalot auttavat tunnistamaan Masterin välittömästi osaksi Renault-perhettä ja antavat sille samaa ilmettä kuin henkilöautomalleissa.

Uuden Masterin ohjaamon ergonomiaa on parannettu entisestään ja sisustuksen materiaalit on vaihdettu korkeatasoisempiin. Täysin uudessa kojelaudassa on runsaasti työkäytössä hyödyllisiä säilytystiloja, joko avoimina tai kannellisina. Kromikoristeet tuuletusventtiileissä ja ilmastointilaitteen katkaisimissa sekä uusi ohjauspyörä korostavat korkeaa laatua. Kuljettaja saa entistä enemmän hyödyllistä tietoa, sillä mittaristossa on 3,5-tuumainen näyttöruutu ja navigaattorin näyttö on integroitu kiinteäksi osaksi kojelautaa.

Ohjaamo on suunniteltu tilavaksi toimistoksi, jossa kuljettajan on helppo hoitaa työnsä. Säilytystilaa on yhteensä peräti 105 litraa. Hansikaslokeron yläpuolella on uusi ”Easy Life” -taso, joka toimii yhtä hyvin ylimääräisenä työtasona kuin lounaspöytänä. Modernia tekniikkaa edustavat älypuhelimen langattomalla latauksella varustettu taso ja tabletin tai tietokoneen telakka kojelaudan keskellä. Tietoviihdejärjestelmänä on joko R-LINKin uusi versio tai vielä monipuolisempi, päivitetty Media Nav.

Uudessa Masterissa on paljon ajamista helpottavia järjestelmiä. Vakiovarusteisiin kuuluvat kaistavahti, pysäköintitutka takana ja peruutuskamera. Masterissa on nyt myös Side Wind Assist, joka korjaa voimakkaan tuulen vaikutukset ajolinjaan yli 70 km/h nopeuksissa sekä automaattisesti toimivat ajovalot ja tuulilasinpyyhkimet. Lisäksi uuteen Masteriin saa ADASin (Advanced driver assistance system) eli kuljettajaa avustavan järjestelmän. Siinä ovat pysäköintitutkat edessä, kuolleen kulman hälytysjärjestelmä ja hätäjarrutusjärjestelmä.

Renault on uudistanut Masterin 2,3-litraisia dCi-moottoreita niin, että ne ovat aiempaa tehokkaampia ja taloudellisempia. Tehokkain versio kehittää nyt 132 kW (180 hv) ja moottorin suurin vääntömomentti on 400 Nm. Polttoaineenkulutus on pudonnut enimmillään jopa litran sadalla. Vaihteistoksi voi valita joko kuusivaihteisen käsivalintaisen tai puoliautomaattisen vaihteiston.

Kaupunkien lähijakeluun Renault tarjoaa vaihtoehdoksi Master Z.E:n. Sähköpakettiauton todellinen toimintamatka on 120 kilometriä ja pahimmissakin olosuhteissa täyteen lastattuna tai talvipakkasilla vähintään 80 kilometriä. Autossa on energiasisällöltään 33 kWh ajoakku, jonka saa ladattua täyteen kuudessa tunnissa käyttäen 32 A /7,4 kW WallBoxia. Sähkömoottorin teho on 57 kW (76 hv), mikä riittää taajama-ajoon.

Yksi Renault Masterin menestyksen salaisuuksia on ollut mahdollisuus rakentaa omaan käyttötarkoitukseen erinomaisesti sopiva auto. Erilaisia vaihtoehtoja on lähes 350 kappaletta, sillä tarjolla on kolme korin korkeutta ja neljä pituutta. Raskaaseen käyttöön sopivat alustat saa etu- tai takavetoisena.

Uuden Traficin tapaan myös uusi Master tuodaan Suomeen erittäin hyvin varusteltuna Navi Edition -versiona, jossa on kaikkien ulkonäön ja ohjaamon parannusten lisäksi tehokkaammat ja vähemmän kuluttavat moottorit. Kaikista uudistuksista huolimatta myös Masterin hinnat ovat ennallaan ja ne alkavat 37 690 eurosta (Master L2H2 150 hv MT Navi Edition).

Nordic Automotive Services Oy,
Renault maahantuonti
Kaakelikaari 4b, 01720 Vantaa