Uusi auto bitcoineilla

Tuntuu aika uskomattomalta, että sitä voisi ostaa uuden auton alleen virtuaalisella valuutalla. Se ei välttämättä ole aivan jokapäiväistä, mutta Teslan voi tilata bitcoineilla, joten kenties niistä bittiavaruuden tuotoksista syntyy jotain todellisen maailman vaihdantavälineitä, joilla sitten voidaan myös päivittää omaa kuljetuskalustoa, jos siis niitä virtuaalivaluuttoja tileiltä löytyy.

Bitcoin kurssikehitys on ollut aikamoisen aaltomaista, ja siksi autokaupat ovatkin pitäneet selvän etäisyyden mahdollisiin bitcoin hintoihin – ne kun eivät välttämättä pysy edes kymmenien prosenttien siellä viikkojen aikana, joten auton hinta vaihtelisi aivan liikaa. Mutta vaikka kurssit nyt saattavatkin heilahdella paljonkin, monet kuitenkin uskovat, että virtuaalivaluutoista voisi olla jopa nykyisten valuuttojen syrjäyttäjäksi. Itseasiassa suomalainen Auto-Outlet mahdollistaa jo nyt auton ostamisen bitcoineilla! Ensimmäinen kauppa itseasiassa tehtiin jo vuonna 2016 kun Helsingissä ja Tampereella toimiva Auto-Outlet myi ensimmäisen bitcoin-autona, kun asiakas osti virtuaalirahalla huippuvarustellun Tesla Model S P85+ -auton.

Sen sijaan itse Tesla ja Elon Musk ilmoittivat että Teslan voi tilata ja maksaa Bitcoineilla. Tesla on itseasiassa itse tehnyt ison sijoituksen bitcoineihin ja samalla, kun ilmoitettiin mahdollisuudesta ostaa auto virtuaalisella rahalla, Tesla myös ilmoitti, että se ei olisi vaihtamassa saamaansa virtuaalirahaa enää perinteisiksi rahaksi, vaan Tesla jättäisi sen nimenomaan virtuaaliseen muotoonsa yrityksen varallisuuteen. Taustalla on varmasti vaikuttamassa tuo Teslan oma helmikuinen 1,5 miljardin dollarin bitcoin sijoitus.

Virtuaalinen valuutta ja tulevaisuus

Monet eri lähteet ovat käsitelleet nykyaikamme talousjärjestelmää, ja useimmiten päätelmänä on ollut, ettei nykyinen systeemi voi jatkua enää pitkään. On jopa puhuttu ja kirjoiteltu, että nykyinen kansainvälinen pankkijärjestelmä eläisi jopa laina-aikaansa, odottaen vain sitä seuraavaa vallankumousta, mikä aina tasaisin aikavälein on historiassa tullut.

Jopa yksittäiset valtiot ovat laittamassa oman virtuaalisen valuuttansa liikenteeseen, kun monet yhä vieläkin miettivät omaa valtiollisista virallista suhtautumistaan virtuaalivaluuttaan. Esimerkiksi Kiinasta on tulossa oma digijuan.

Virtualivaluuttaa liittyy tällä hetkellä vielä liian paljon epäselvyyksiä, jotta se pystyisi ottamaan paikkansa perinteisten valuuttojen sijasta. Esimerkiksi Iltasanomat käsitteli aihetta omassa artikkeliin, jossa Suomen pankki totesi:

Virtuaalivaluutta ei ole oikeaa valuuttaa eikä arvopapereita ainakaan tuloverolaissa tarkoitetulla tavalla, vaan se toimii käyttäjiensä välisenä sopimuksena, arvioidaan Suomen Pankissa.

Me kirjoitimme virtuaalivaluutoista jo vuosia sitten mm Kettumarkkinoinnin sivuille:

Harva peruspalkansaaja käsittelee vielä tässä vaiheessa kryptovaluuttaa tai on edes perehtynyt siihen, mitä kryptovaluutat ovat. Kryptovaluuttaan sijoittaminen on kuitenkin yleistynyt, jopa niin paljon että verottajakin on herännyt. Ja kyllä, kryptovaluutta on myös verotettavaa tuloa, joten sillä tienaavien on keksittävä keino maksaa veronsa. Verohallinto on jopa antanut ohjeet virtuaalivaluutan tuloverotuksesta. Voidaan siis sanoa, että virtuaalivaluutta on hiljalleen hiipimässä nykypäivään.

Suomen Finanssivalvonta on aika ajoin ottanut myös luonnollisesti kantaa virtuaalivaluuttoihin.

Minkälaisia riskejä virtuaalivaluuttoihin liittyy?

Virtuaalivaluuttajärjestelmien turvallisuus, eheys ja saldo perustuvat niiden käyttäjien keskinäiseen luottamussuhteeseen. Virtuaalivaluuttajärjestelmissä tapahtuva arvonmuodostus ei kuulu Finanssivalvonnan tai minkään muun viranomaisen valvonnan alaan.

Virtuaalivaluuttoja käytetään ensisijaisesti spekulatiivisina sijoituskohteina, ja niiden käyttö maksamiseen on toissijaista. Kukaan ei takaa niiden arvoa, minkä vuoksi markkinahinnat heilahtelevat voimakkaasti. Näistä syistä Bitcoin tai muut virtuaalivaluutat eivät ole todellinen vaihtoehto rahalle, eivätkä ne ole hyviä maksuvälineitä. Virtuaalivaluuttoihin liittyy myös rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riski, ja niitä käytetään laajasti rikollisessa toiminnassa. Finanssivalvonta on varoittanut virtuaalivaluuttojen riskeistä.

Virtuaalivaluutta ja arki

Arkeen ei virtuaalivaluutta oikein vielä kovin hyvin sovi, mutta tilivaluuttana ja isojen organisaatioiden maksuvälineenä se on jo hyvinkin käytetty. Virtuaalivaluutan tuloa odottavat puhuvat sen puolesta, koska sen uskotaan ehkäisevän inflaatiota, sillä nyt monissa maissa yksinkertaisesti vain painetaan lisää rahaa, jos raha tuntuu ”katoavan” kierrosta, ja tämä aiheuttaa hintojen nousua eli inflaatiota ja rahanarvon laskemista.

Vaikka sinusta nyt tuntuisi, että virtuaalinen valuutta on kaukaista tulevaisuutta, kannattaa asiaan kiinnittää ainakin muutama minuutti silloin tällöin ja kaivaa vähän lisätietoa. Jos sitten on rohkeutta, ja aika on oikea, voi lähteä hankkimaan itselleen virtuaalista valuuttaa omalle virtuaalisen valuutan tililleen.