CapMan Infra sijoittaa Suomen johtavaan linja-autoyhtiöön

CapMan Infra sijoittaa Suomen johtavaan linja-autoyhtiöön – sähköbussien määrä kasvamassa kuusinkertaiseksi vuoteen 2026 mennessä

CapMan Infra on sopinut ostavansa 100 prosenttia Suomen suurimman linja-autoyhtiön, Koiviston Auton (Metsäpietilä Oy:n), osakekannasta. Kauppa tukee hyvin CapMan Infran tavoitetta parantaa julkista liikennettä ja edistää toimialan vihreää siirtymää tarjoamalla kestäviä vaihtoehtoja.

Vuonna 1928 perustettu linja-autoyhtiö Koiviston Auto on paikallis- ja kaukoliikenteen markkinajohtaja Suomessa. Yhtiö työllistää 2 300 henkilöä, sillä on noin 1 000 linja-auton kalusto, ja se hallinnoi 18 linja-autovarikkoa ympäri Suomen. Pandemiaa edeltävänä vuonna 2019 Yhtiö palveli noin 85 miljoonaa matkustajaa.

Yhtiön liiketoiminta jakautuu kahteen segmenttiin: sopimuspohjaiseen paikallisliikenteeseen ja markkinaehtoiseen kaukoliikenteeseen. Sopimuspohjainen paikallisliikenne on yhteiskunnalle keskeistä ja vakaata infrastruktuuria, joka perustuu yhtiön omistaman bussikaluston ajamiseen viranomaisten kanssa solmittujen pitkäaikaisten liikennöintisopimusten perusteella. Liikennöintisopimuksissa kaupunkien joukkoliikenneyksiköt ja kuntayhtymät kilpailuttavat linja-autoliikenteen, ja maksavat palvelun tuottamisesta pääsääntöisesti kiinteää ja indeksikorjattua liikennöintikorvausta. Paikallisliikenne vastaa noin 80 prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Kaukoliikenteessä yhtiöllä on kolme tunnettua brändiä: Onnibus.com, Onnibus Flex ja Porvoon Liikenne ja se on selkeä Suomen markkinajohtaja kaupunkien välisessä liikenteessä. Kaukoliikenteessä on havaittavissa elpymisen merkkejä pandemiatilanteen muuttuessa.

“Olemme erittäin tyytyväisiä sijoittaessamme yhtiöön, jolla on vaikuttava historia ja hyvät edellytykset muuttaa toimintaansa ympäristöystävällisemmäksi. Markkinajohtajana oleva yhtiö on erinomaisessa asemassa edistää linja-autoalan sähköistymistä ja kasvattaa liiketoimintaansa voittamalla uusia tarjouskilpailuja. Arvostamme yhtiön paikallista osaamista, ja tarkoituksemme on säilyttää yhtiön nykyiset vahvat brändit. Tavoitteenamme on kehittää Koiviston Autoa yhtiön arvojen mukaisesti yhdessä työntekijöiden kanssa. Tiedostamme pandemian vaikutukset niin työntekijöihin kuin myös asiakkaisiin ja keskitymme vakauden luomiseen, samalla kun siirrymme kohti matkustajamäärien elpymistä.” sanoo CapMan Infran managing partner Ville Poukka.

Kaupan avulla CapMan vauhdittaa paikallisliikenteen nopeaa sähköistymistä. Tällä hetkellä vain 6 prosenttia Koiviston Auton paikallisliikenteen linja-autoista on sähköistettyjä. CapManin tavoitteena on kasvattaa yhtiön paikallisliikenteen sähkölinja-autokanta yli 220:een vuoteen 2026 mennessä. Tämä vastaa 33 prosenttia koko yhtiön paikallisliikenteen ajoneuvokannasta. Vuosittaiset säästöt hiilidioksidipäästöissä olisivat lähes 21 000 tonnia, jotka verrattuna vuoden 2021 päästötasoihin, vastaisivat lähes 7 000* auton vähentämistä liikenteestä.

”Koiviston Auto on toiminut perheyrityksenä lähes sata vuotta. Ennen myyntipäätöstä teimme huolellista arviointia yrityksen tulevaisuudesta. Toimiala on murroksen edessä, kun liikenne sähköistyy voimakkaasti. Nyt oli luonnollinen taitekohta toteuttaa tämä muutos. CapMan Infra tuo lisää voimavaroja esimerkiksi tarvittaviin kalustoinvestointeihin ja arvokasta osaamista liiketoiminnan kehittämiseen”, toteaa Koiviston Auton hallituksen puheenjohtaja Antti Norrlin.

CapMan Infran tiimillä on merkittävää kokemusta liikennealan muutoksesta ympäristöystävällisemmäksi, erityisesti sijoituksestaan norjalaisen lauttaoperaattori Norlediin, jonka lauttakaluston päästövähennykset ovat olleet strategian keskiössä. Tiimillä on myös kokemusta suurten pohjoismaisten liikennejärjestelmien ja organisaatioiden johtamisesta ja kehittämisestä.

Kauppa on ehdollinen tavanomaisten edellytysten toteutumiselle ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2022 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Kaikki yhtiön työntekijät tulevat pitämään tämänhetkiset työtehtävänsä kaupan myötä. Kaupalla ei ole mitään välittömiä vaikutuksia Koiviston Auton nykyisiin asiakkaisiin tai sen tarjoamiin palveluihin.

CapMan Infra on pohjoismainen infrastruktuurisijoittaja, jolla on kymmenhenkinen tiimi Helsingissä ja Tukholmassa sekä noin 400 miljoonaa euroa hallinnoitavia varoja.

*Olettaen keskiarvolta 94 909 vuosittaista ajettua kilometriä paikallisliikennebussilla ja 1 202 g/km hiilidioksidipäästöjä EURO VI luokan bussille (täydessä kuormassa) sekä 20 000 ajettua kilometriä vuodessa autolla ja 153,5 g/km hiilidioksidipäästöjä autolle, pohjautuen keskiarvopäästöihin Suomessa vuonna 2020.

CapManista

CapMan on johtava pohjoismainen aktiivista arvonluontityötä tekevä pääomasijoittaja. Tarjoamme laajan kirjon sijoitustuotteita ja palveluita. Olemme kehittäneet satoja yhtiöitä ja kiinteistöjä ja luoneet merkittävää arvoa viimeiset 30 vuotta yhtenä pääomasijoitusalan edelläkävijöistä Pohjoismaissa. Hallinnoimme yhteensä yli 4 miljardin euron pääomia ja tavoitteenamme on tarjota houkuttelevia tuottoja ja innovatiivisia ratkaisuja sijoittajille. Toimimme laajasti listaamattomalla markkinalla paikallisesti erikoistuneiden tiimien kautta. Nykyiset sijoitusalueemme kattavat vähemmistö- ja enemmistösijoitukset kohdeyhtiöihin, kiinteistösijoittamisen ja infrastruktuurisijoittamisen. Palveluliiketoimintaamme kuuluvat hankinta- ja ostotoiminnan, varainhankinnan sekä analyysi-, raportointi- ja varainhoidon palvelut. CapManin palveluksessa on noin 150 ammattilaista Helsingissä, Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Lontoossa ja Luxemburgissa. Osakkeemme on listattu Helsingin pörssissä vuodesta 2001 lähtien. Allekirjoitimme YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet (PRI) vuonna 2012. www.capman.com/fi.

Koiviston Autosta

Koiviston Auto on Suomen suurin linja-autoliikennettä harjoittava yhtiö maanlaajuisine reitti- ja varikkoverkostoineen. Yhtiöllä on 2 300 työntekijää, noin 1 000 linja-autoa ja yhtiön liikevaihto oli 173 miljoonaa euroa vuonna 2020. Koiviston Auto on markkinaehtoisen kaukoliikenteen markkinajohtaja OnniBus.com-, OnniBusFlex- ja Porvoon Liikenne -brändeillään. Kaupunkiseutujen sopimusliikenteessä yhtiö on vahvasti läsnä Helsingin seudulla, Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa, Oulussa, Porvoossa, Raumalla, Rovaniemellä ja Varkaudessa. Koiviston Auto on perheomisteinen yhtiö, joka on perustettu vuonna 1928. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Lahdessa. Lisätietoja on saatavilla osoitteissa: www.koivistonauto.fi tai www.onnibus.com.