Daimler Truck listautuu Frankfurtin pörssiin itsenäisenä yhtiönä

Nykyisen Daimler AG jakautuminen kahdeksi itsenäiseksi yhtiöksi etenee. Raskaan kaluston valmistaja Daimler Truck on tänään perjantaina 10.12.2021 listautunut Frankfurtin pörssiin. Seuraava askel on listautuminen pörssin arvokkaimpien yhtiöiden muodostamaan DAX-indeksiin. Tämän on tarkoitus toteutua vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen aikana. Emoyhtiön jakautuminen tarkoittaa myös sen nimen muuttumista: Daimlerin nimi on jatkossa Mercedes-Benz ja se keskittyy henkilöautoliiketoimintaan.

”Daimler Truckilla on kunnianhimoiset tavoitteet: olemme sitoutuneet parempaan kannattavuuteen ja aiomme jatkaa täydellä vauhdilla ollaksemme ykköspaikalla nollapäästöisten ajoneuvojen valmistuksessa”, Daimler Truckin pääjohtaja Martin Daum kuvaa. ”Odotamme malttamattomina aikaa, jona voimme tehdä yhtiöstämme entistä voimakkaan. Olemme valmiita itsenäistymiseen ja täyden potentiaalimme vapauttamiseen.”

Talous kehittyy vahvasti, tuotekehityksessä pääpaino sähköistymisessä

Maailman suurimpana hyötyajoneuvovalmistaja Daimler Truck on sitoutunut parantamaan suorituskykyään ja kannattavuuttaan jokaisella toiminta-alueellaan. Tavoitteena on yli 10 prosentin voittomarginaali vuoteen 2025 mennessä, mikäli automarkkinat ja -kysyntä kehittyvät odotetun vahvasti. Jo tänä vuonna liikevoitto yltää 6–8 prosentin tasolle, puolijohdepulasta huolimatta, ja hyvän vireen odotetaan jatkuvan myös vuonna 2022.

Samalla yhtiö tarkastelee kriittisesti kaikkia omia toimintojaan. Vuonna 2019 esitetty tavoite kiinteiden kulujen vähentämisestä 15 prosentilla on toteutumassa jo 2023 eli kaksi vuotta suunniteltua aikaisemmin. Yhtiön tavoitteena on jatkossa jakaa 40 prosenttia voitoista osinkoina omille osakkeenomistajilleen.

Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä yhtiö panostaa määrätietoisesti sähköistymiseen. Suurin osa tämän alan panostuksista suunnataan 0-päästöisiin ajoneuvoihin (ZEV) vuoteen 2025 mennessä. Yhtiö tutkii kahta kehityslinjaa: akkukäyttöisiä sähköajoneuvoja (BEV) sekä vetypolttokennokäyttöisiä sähköautoja (FCEV). Vastaavasti polttomoottorien tuotekehitys supistuu edelleen, ja yhteistoimintaa muiden valmistajien kanssa tiivistetään tällä sektorilla. Keskiraskaissa polttomoottoreissa Daimler Truck tekee jo yhteistyötä Cumminsin kanssa, ja seuraavaksi vastaavaa yhteistyömallia haetaan raskaimpien polttomoottorien kehityksessä ja valmistuksessa. Yhteistyötä tarvitaan myös tulevien päästömääräyksien toteuttamiseksi.

Daimler Truckin ja Shellin tavoitteena on 150 vetytankkausaseman verkosto ja 5000 vetykäyttöisen raskaan ajoneuvon kanta vuoteen 2030 mennessä. Isossa-Britanniassa yhtiö edistää raskaan liikenteen vetykäyttöä BP:n sekä Ranskassa ja Benelux-maissa energiayhtiö Totalin kanssa.

  • Daimler Truck on listautunut itsenäisenä yhtiönä Frankfurtin pörssiin
  • Seuraava askel liittyminen pörssin arvokkaimpien yhtiöiden DAX-indeksiin
  • Tavoitteena kaksinumeroinen liikevoittoprosentti vuoteen 2025 mennessä
  • Tuotekehityksessä vahva panostus sähkö- ja vetykäyttöisiin ajoneuvoihin
  • Daimlerin nimi on jatkossa Mercedes-Benz ja se keskittyy henkilöautoliiketoimintaan