Kaupunkiliikenne Oy tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä

Kaupunkiliikenne Oy on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuonna 2030, mutta jo vuonna 2025 tavoittelemme oman toimintamme suorien ja ostoenergian päästöjen nollaamista. Julkaisimme Hilkka-hiilineutraaliusohjelman, jonka avulla varmistamme tavoitteen toteutumisen.

Tuotamme kestävän liikkumisen palveluja, jotka vähentävät liikenteen päästöjä ja mahdollistavat tiiviin, raideliikenteeseen perustuvan kaupunkirakenteen muodostumisen. Raitiovaunumme ja metromme kulkevat päästöttömällä vesi- ja tuulivoimalla. Keväällä 2021 laskimme toimintamme päästöt, ja laskelman mukaan valtaosa Kaupunkiliikenteen kasvihuonekaasupäästöistä syntyy kuitenkin uuden ratainfran ja varikoiden rakentamisesta sekä kalustohankinnoista. Siksi Hilkka-ohjelmassa keskitytään nimenomaan näiden päästöjen vähentämiseen.

Raideliikenteen laajentaminen on tärkeää liikenteen päästöjen ja kaupunkikehityksen kannalta, mutta sillä on kääntöpuolensa. Rakentaminen aiheuttaa valtavan hiilipiikin, jota täytyy madaltaa kunnianhimoisin toimenpitein, jotta kansalliset ja pääkaupunkiseudun kaupunkien ilmastotavoitteet voivat toteutua. Toimenpiteet nostavat investointien kustannuksia, ja hiilen hinta tulee jatkossa huomioida investoinneista päätettäessä.

Hiilineutraaliustavoite vaatii toimintatapojen muutoksia ja uuden opettelua. Haluamme tehdä sen yhdessä kumppaneidemme kanssa. Pääkaupunkiseudulla merkittävänä infrahankkeiden tilaajana kiritämme koko alan kehittymistä asettamalla hankkeillemme ilmastotavoitteita ja vaatimalla kumppaneiltamme uusimman teknologian käyttöönottoa ja innovatiivisuutta. Hilkka-ohjelman myötä panostamme esimerkiksi betonin ja teräksen päästöjen vähentämiseen, kiinteistöjen energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian pientuotantoon, työkoneiden päästöjen vähentämiseen sekä liikennöintikaluston energiatehokkuuteen ja tuotannon päästöjen vähentämiseen. Ekosankarimme Hilkka viestii kuukausittain käytännön hiilineutraaliusteoistamme. Kuukauden Hilkkaa voi seurata Kaupunkiliikenteen somekanavissa ja osoitteessa kaupunkiliikenne.fi/vastuullisuus/hiilineutraali-kaupunkiliikenne/

Tekniikka kehittyy

Millaisella autolla ajat? Onko se aasialainen vai eurooppalainen auto, onko se sähköauto, hybridi vai vielä perinteinen polttomoottori, vai onko sinulla kaasuauto? Tai jos ajatellaan omaa arkea tekniikan kautta, niin tuskin sinäkään kuuntelet enää kotona musiikkia äänilevyiltä, se taitaa olla aika musadiggarin hommia, ja nykyään erilaiset pilvipalvelut ja älypuhelin ovat siinäkin nousseet voittajiksi. Yleisestikin monet nykyajan teknisistä kehitysaskeleista tapahtuu mobiilimaailmassa, jolla ohjataan jo nyt kotiemme lämpöjä ja ovien toimimista. Autoista puheenollen, oletko koskaan miettinyt millä autoilla isot starat ajavat?

Samalla kun tekniikka kehittyy, täytyy meidän myös kiinnittää eri lailla ja uudella tavalla huomiota, miten käytämme sitä tekniikkaa. Oletko esimerkiksi tutustunut VPN-tekniikkaan, ja mistä siinä on kyse?

Tekniikan kehittyminen on muokannut myös tapaamme suhtautua kirjoihin ja lukemiseen, meille on tullut äänikirjat, ja valitettavasti itse lukeminen on entistä vähäisempää, mutta onneksi esimerkiksi kirjahyllyssa.fi sivusto tuo meille uutisina uusia Suomen markkinoilla olevia teoksia.

Pankkiasiat, lukeminen/kuunteleminen ja todella moni muukin arkemme asia hoituu älypuhelimme kautta, mutta kuinka hyvin me ymmärrämme sen uuden puhelimen?