Oletko huomannut, että oma jaksamisesi ei ole aivan samalla tasolla talvisin kuin mitä se on kesäisin? Oletko ajatellut, mistä se voisi johtua? Monet pohjoisen pallonpuolikkaan ihmiset nimittäin kärsivät vähän tai enemmän talvikuukausien pimeästä ja puhutaan kaamosväsymyksestä ja jopa kaamosmasennuksesta, joka johtuu auringonvalon vähyydestä. Mitä sitten on helposti tehtävissä omien energiatasojen nostamiseksi?
Apua luonnosta
Vaikka me ihmiset olemme asuneet kaupungeissa jo satoja vuosia ja hakeneet eroa luonnosta, olemme yhä paljon siinä kiinni. Me myös nautimme luonnosta sekä sen moninaisuudesta niin syömisen kuin tunteen kautta, ja talven pimeisiin hetkiinkin saamme apua luonnon omista tuotteista.
Jos esimerkiksi kärsit unettomuudesta ja tuntuu jopa ahdistuneisuutta, voi olla että luonnosta saatavat CBD-öljyt voivat tuoda apua. Klikkaa tästä jos haluat lukea tarkemmin, mistä näissä öljyissä on kyse, ja miten ne toimivat.
Muutenkin luonto tarjoilee meille apua talvelle. Kesällä nautimme auringonvalosta ja saamme siitä mm. D-vitamiinia, joka on tärkeä kehomme terveydelle monessakin suhteessa. Ja vaikka ruoka-aineisiimme on jo lisätty d-vitamiinia, ei ole huono asia ottaa vitamiineja lisää vielä erillisistä vitamiinituotteista, ja siten varmistaa omat vitamiinitasot myös talvella.
Riittämätön D-vitamiinin saanti altistaa osteoporoosille ja luunmurtumille. Tutkimuksissa D-vitamiinin puute on liitetty myös mm. infektioherkkyyteen eli heikentyneeseen puolustusjärjestelmään, masennukseen, diabetekseen, syöpä- ja verisuonisairauksiin, tasapaino- ja lihasheikkouteen, autoimmuunitauteihin sekä hermoston rappeumatauteihin.
On hyvä ymmärtää että liikunnan puute ja ylipainoa ja kenties liian yksinkertainen ruokavalio saattavat Suomessakin johtaa D-vitamiinin puutteeseen, joten vitamiinien ottaminen luotaistuotteena on täysin hyväksyttävää aikuisille.
Valon tarve on todellinen
Joillekin meistä aamuauringon puute vaikeuttaa oikeasti liikenteeseen pääsyä ja saattaa aiheuttaa sitä kaamosmasennusta. Hyvä apua siihen on hankkia kotiin kirkasvalolamppu. Kirkasvalolampun kirkas valo saa aikaan sen, että ajastamalla sen esimerkiksi aamuun, saadaan aivot luulemaan auringon nousseen ja siten huijaamaan niitä herättämään koko keho.
Pimeys saa meidät helpommin ärtyneeksi, joten on sitä tärkeämpää huolehtia omasta hyvinvoinnista, ja pari helppoa vinkkiä heti tässä:
Käy ulkona kävelyllä
On tutkittua tietoa, että jo puolen tunnin rauhallinenkin kävely puistossa tai luonnossa ilman älypuhelinta ja kuulokkeita antaa aivoillemme ja silmillemme lepoa ja mahdollisuuden latautua. Varsinkin jos teet etätöitä tai toimistosi lähellä on tällainen mahdollisuus, käytä se! Käveleminen auttaa siis muutenkin kuin vain liikuntana, joten puolen tunnin panostus oman kehon ja mielen hyvinvointiin on tärkeä investointi.
Syö monipuolisesti
Syömällä tarpeeksi monipuolisesti ja hyvällä rytmillä varmistat, että ensinnäkin saat tarpeelliset ravintoaineet kehosi käyttöön, mutta myös sen, että et syö liian usein tai liikaa sokereita, rasvoja ja suoloja. Me suomalaiset asumme kehittyneessä yhteiskunnassa, missä meillä on kauppoja lähes joka nurkalla ja voimme tehdä monipuolisia ruokia kohtuullisen helposti. Jos tuntuu, että et osaa tehdä terveellisiä ruokia, suosittelemme erilaisten ruokaohjeiden lukemista ja yksinkertaisesti kokeilemista. Ruoanlaitto on kivaa kavereiden kanssa yhdessä. Ruoasta on siis mahdollista saada omaan elämään uusi sosiaalisen kanssakäymisen muoto, mutta vähintäänkin oma syöminen ja juominen on hyvä miettiä kuntoon.
Esimerkiksi nesteen juominen päivittäin riittävissä määrin on yllättävän tärkeätä hyvinvointisi kannalta. Jo pelkkä vesi riittää, mutta jos tähän mennessä olet tykästynyt energiajuomiin, niin mieti: ne sisältävät todella paljon sokeria, eivätkä anna itseasiassa kuin energialatauksen, joka kestää vain pari tuntia, jonka jälkeen kehosi energiavaje on itseasiassa suurempi kuin ennen energiajuomaa!
Yksi mielenkiintoinen tapa ajatella omaa kehoa ja arkea on ajatella rytmejä. Me asetamme elämämme rytmin itse. Se rytmi voi olla rauhallinen tai kiivas, mutta sen pitäisi sisältää niin unta, syömiset, liikunnan kuin sosiaaliset suhteet ja opiskelun tai työn – löytämällä oman rytmisi, voit löytää uutta energiaa myös talven pimeään ja yleiseen jaksamiseen.