Vaasan jatkaa kuljetusten päästövähennyksiä uusilla HCT-rekoilla ja uusiutuvalla dieselillä

Vaasan on ottanut leipomoiden välisessä liikenteessä käyttöön kaksi uutta 32-metrin pituista HCT-rekkaa (High Capacity Transportation). Uudet rekat säästävät vuodessa 200 000 ajokilometriä ja kulkevat Neste My uusiutuvalla dieselillä, joka vähentää yrityksen päästöjä jopa 90 prosenttia verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön.

Logistiikkaketjun optimointi ja kehittäminen on jo pitkään ollut Vaasanin toiminnan ytimessä. Loppuvuodesta 2019 käyttöön otetut kaksi uutta, pitkää HCT-rekkaa ja niiden polttoaine Neste MY uusiutuva diesel keventävät kuljetusten ympäristökuormaa entisestään. Uudet HCT-rekat korvaavat jopa neljä tavallista rekkaa ja säästävät vuodessa yhteensä 200 000 ajettua kilometriä. Vaasanilla oli jo entuudestaan liikenteessä kaksi HCT-rekkaa, jotka otettiin käyttöön vuosi sitten.

”Otamme korkean kapasiteetin kuljetuksista kaikki hyödyt irti, eli käytännössä HCT:t ovat meillä jatkuvasti ajossa”, kertoo Vaasan Oy:n logistiikka- ja toimitusvarmuusjohtaja Hannu Nylander. ”Tuore leipä ei paljon paina, joten rekoissa tärkeintä ei ole mahdollisimman raskaan kuorman mahdollisuus, vaan riittävä kuljetustilavuus. Yhteen HCT-rekkaan mahtuu lähes 42 000 pussia Vaasan Ruispaloja – lähes kolmannes enemmän kuin tavalliseen rekkaan.”

Kalusto- ja polttoainepäivitysten lisäksi Vaasan vähentää kuljetustensa päästöjä myös yhteiskuljetuksilla muiden leipomoalan toimijoiden kanssa. Vaasanin tuotteet kulkevat eri puolilla Suomea samalla kyydillä muiden isojen ja pienten leipomoiden tuotteiden kanssa.

Uusiutuva diesel vähentää Vaasanin päästöjä jopa 90 prosenttia

Vaasan halusi tehostaa uusien HCT-rekkojen hyötyjä entisestään ja valitsi niiden polttoaineeksi Neste MY uusiutuvan dieselin. Tällä hetkellä uusiutuvaa dieseliä käytetään lisäksi yhdessä tavallisessa yhdistelmärekassa, ja sen osuutta kuljetuksissa on tarkoitus kasvattaa tulevaisuudessa.

“On hienoa, että voimme tukea yrityksiä oman hiilijalanjäljen pienentämisessä. Suomessa käytössä oleva Neste MY uusiutuva diesel on valmistettu 100-prosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista, jätteistä ja tähteistä”, kertoo Nesteen Suomen yritysasiakasmyynnistä vastaava johtaja Joni Pihlström.

Vaasanin Neste MY uusiutuvaa dieseliä käyttävillä ajoneuvoilla ajetaan yhteensä 500 000 kilometriä vuodessa, mikä tarkoittaa noin 200 000 diesellitran kulutusta. Uusiutuvan dieselin käyttöönoton myötä Vaasanin kuljetusten vuosittaiset kasvihuonekaasupäästöt vähenevät jopa 513 000 kg.