Työ tarvitsee vastapainoa

Jos olet ammattikuski, tiedät omasta kokemuksestasi että työ tarvitsee vastapainoa. Ammattikuskin työ ei ole helpommasta päästä ja riippuen hieman ajettavasta reitistä ja kuljetattavasta tavarasta, se on entistäkin stressaavampaa.

Miten sitten nollata pitkä työpäivä, jos matka jatkuu esimerkiksi Itämeren laineilla kohti Keski-Eurooppaa. Alkoholi ei ole suositeltavaa ja yökerhon menokaan ei välttämättä ole viihdearvoltaan parasta a-luokkaa. Siinä tilanteessa muutamat nettikasinot ja niiden pelit voisivat olla sopivaa. Ei liikaa ääntä, mutta tarpeellinen jännitys vaikka sitten livepöytien kautta, ja samalla saa kuitenkin suoratoiston kautta kosketuksen oikeaan pelinhoitajaan. Siinä sivussa voi sitten laittaa muutaman euron sinne suosikkipeliinkin.

Muutenkin se tabletti tai isomman kuvaruudun omaava älypuhelin on laivalla hyvä kaveri, sillä elokuvien, urheilun ja sarjojen katsominen eri eurooppalaisten suoratoistokanavien kautta on nykyään todella helppoa ja edullista. Eihän se maksa kuin parikymmentä senttiä päivältä ja tarjolla on moninaisia elokuva ja tv-sarja kirjastoja ja katseltavaa riittää.

Eskapismiä arjesta

Elokuvat ja pelit toimivatkin helppoa vaihtoehtoa töistä irtiottoon. Kunhan vain muistat peleissä omat rajat sekä ajan että kulutetun rahan suhteen, niin kaikki on hyvin. Eksapismi eli pakotodellisuudesta on helpoin tapa hakea vastapainoa sille ajamiselle. Varsinkin laivoilla ne muut omat harrastukset saattavat olla vaikeampia, mutta silloinkin voi YouTubesta tai Twitchin kanavilta aina löytää jotain katseltavaa myös omaan harrastukseen liittyen.

Kanavilta voi vaikka katsella uusiempien autojen testejä ja kuvauksia mitä on tulossa. Ei välttämättä kannata kuitenkaan alkaa katsella niitä itseajavia rekkoja ja niiden ohjaustoimintaa – siihen on kuitenkin vielä useita vuosia aikaa, eivätkä ne tuskin tule vielä normeiksi oman työurasi aikana. YouTubestakin löytyy vaikka minkälaisia rekkavideoita, ja erilaisia rekkojen modifikaatioita niin moottorin kuin rekan nupin suhteen.

Harrastukset kotona

Kotona ollessa voi sitten hakeutua kaveriporukalla vaikka pelaamaan salibandyä, futista tai vastaavaa. Tai jos ei liikunta porukassa kiinnosta niin kävely metsässä tai salilla käynti ovat nekin hyviä vaihtoehtoja ajamiselle. Kunhan tekeminen on jotain sellaista, joka aktivoi myös muita kehonosia. Ajaessa oma keho väsyy moneltakin osa-alueelta, ja siksi liikunnalla on tärkeä merkitys kuskin tulevien vuosien hyvinvoinnin kannalta.

Ei ole kyse edes siitä, kuinka hyvät olet tekemään jotain. Kyse on siitä, että nimenomaan teet jotain. Ja se voi olla vain se puolen tunnin kävely välimaastossa työpäivän jälkeen. Kävely antaa lepoaikaa aivoille ja silmille, ja sitä kautta yllättäen koko keholle. Myös verisuonet ja sydän sekä keuhkot ilahtuvat pienestä kävelystä, vaikkei se menisi edes hien puolelle.

Ruokailut kuntoon

Harrastamisen ja pelaaminen ohella on hyvä katsoa ja tarkastella myös sitä omaa syömistä. Kyse ei ole välttämättä syömisen määrästä ja sen rajoittamisesta vaan siitä koska syö ja mitä syö. Raskaan liikenteen kuljettajille suunnitellaan räätälöityjä ruoka- ja kunto-ohjeita. UKK-instituutin tutkimuksessa etsitään tehokkaita tapoja edistää rekka- ja linja-autokuskien terveellisiä elintapoja.

Tälläkin sivustolla olemme jo monesti ottaneet kantaa kuskien syömiseen ja varsinkin rasvaisen ja suolaisen sekä liikasokerillisten välipalojen poistamiseen ruokavaliosta. Jaksaminen on iso asia kuskien arjessa ja se saadaan aikaan sopivalla kokonaisuudella unta, ruokaa ja aktiivista tekemistä työn lisäksi.

Musiikkia ja rentoutumista

Ajessa harvemmin rentoutuu, niin siksi hyvä vinkki on opetella rentoutumaan. Toiset tekevät sen lukemalla, toiset kuuntelemalla musiikkia. Eikä se äijäjoogakaan mikään huono vaihtoehto ole. Erilaiset hengitysharjoituksetkin saavat koko kehon rentoutumaan. Rentoutusharjoituksissa parasta lienee kuitenkin se, että ne oikeasti auttavat kehoa ja niitä voi tehdä missä vain – kunhan paikka on edes vähän rauhallinen ja hiljainen.